Ruoan tehtävä on tuottaa elimistön tarvitsemat
ravintoaineet, joilla kullakin on oma tehtävänsä elimistössä. Ihmisen on
saatava ruoan mukana noin 50 erilaista välttämätöntä ravintoainetta.
Ravintoaineiden päätehtävät
1. Energian tuottaminen (hiilihydraatit, rasvat ja osittain
proteiinit)
- sydämen pumppaustehtävä
- lihastyö
- ruumiinlämmön pitäminen tasaisena
- ruuan sulattaminen
- verenkierron ylläpitäminen
2. Kudosten muodostuminen ja uusiutuminen
(proteiinit, kivennäisaineet, välttämättömät rasvahapot ja
vesi)
3. Elintoimintojen säätely ja entsyymien ja hormonien
muodostaminen
(vitamiinit, kivennäisaineet, proteiinit, välttämättömät
rasvahapot ja vesi)
Suojaravintoaineet ja energiaravintoaineet
- vitamiinit,
- kivennäisaineet
- proteiinit
Energiaravintoaineita ovat :
- hiilihydraatit
- proteiinit
- rasvat
Energiaa tarvitaan perusaineenvaihduntaan, lämmön tuottoon
ja liikkumiseen. Ihminen kuluttaa energiaa myös nukkuessaan. Energian saannin
ja kulutuksen tulisi pysyä tasapainossa. Lapset ja nuoret kuluttavat energiaa
myös kasvamiseen. Sekä liian vähäinen, että liika energian saanti ovat
haitallisia terveydelle.
Energian saannin ohella tulee kiinnittää huomiota ruuan
laatuun ja ravintoaineiden saantiin, sekä riittävään liikuntaan.
Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat
Hiilihydraatit ovat ryhmä orgaanisia yhdisteitä, jotka
koostuvat hiilestä, vedystä ja hapesta. Niitä ovat esimerkiksi sokerit,
tärkkelys ja selluloosa. Hiilihydraatti on yksi kolmesta perusravintoaineesta.
Yksinkertaisimmat hiilihydraatit, mono- ja disakkaridit
toimivat elimistössä energiaravintoaineina. Niiden varastomuodot, joka
kasveissa on tärkkelys ja eläimissä glykogeeni, varastoivat elimistössä
energiaa.
Hiilihydraatit ovat elimistömme pääasiallinen ravinnonlähde.
Niistä elimistö pystyy vapauttamaan energiaa nopeasti. Hiilihydraatteja tarvitaan
elimistössä kasvuun, lihastyöhön, lämmön ylläpitämiseen, aineenvaihduntaan sekä
hermoston ja elinten toimintaan.
Hiilihydraatit eivät ole ihmiselle välttämättömiä
ravintoaineita. Ihmisen elimistö osaa muodostaa tarvittavan glukoosin
ravinnosta saadusta proteiinista ja/tai rasvasta. Valtion
ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan päivittäisen ravinnon energiasta
45–60 E % saisi olla hiilihydraattiperäistä eikä puhdistettujen sokereiden
määrän tulisi olla yli 10 E %.
Leipä on keskeinen hiilihydraattien lähde suomalaisilla.
Muita huomattavia lähteitä ovat muut leivontatuotteet, hedelmät ja marjat,
peruna, maitotuotteet sekä makeiset.
Proteiini eli valkuaisaine on aminohappoketjusta koostuva
orgaaninen yhdiste tai usein monen toisiinsa liittyneen aminohappoketjun
muodostama kompleksi. Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin rasvojen ja
hiilihydraattien kanssa. Lähes kaikilla tunnetuilla eliöillä proteiineja
muodostavat samat 20 aminohappoa.
Proteiinit ovat kaikkien solujen rakennusainetta. Niitä on
useimpien solujen kuivamassasta yli 50 %. Rakennusaineina olemisen lisäksi
proteiinit suorittavat lähes kaikki solun toiminnot ja ovat siten
välttämättömiä elintoiminnoille. Proteiineja tarvitaan elimistössä sen typpi-,
neste-, happo-, emäs- sekä kaliumin ja natriumin tasapainon ylläpitämiseen.
Proteiinit mahdollistavat solujen liikkumisen, yhteenliittämisen,
signaalivälityksen ja immuunipuolustuksen. Ne myös säätelevät geenejä eli
toimivat transkriptiotekijöinä. Jotkin proteiinit toimivat entsyymeinä.
Proteiinit ovat myös tärkeitä ravintoaineita, joita ihmisen
täytyy saada ruokavaliosta lihasmassan ylläpitämiseksi sekä proteiinin
aiheuttamien puutostilasairauksien välttämiseksi. Ihmisen elimistö ei kykene
varastoimaan proteiineja hyvin, vaan se voi hyödyntää kerrallaan vain 20–40
grammaa proteiinia, ja ylimäärä hapetetaan energiaksi.
Paljon proteiineja sisältävät muun muassa juusto, kala,
palkokasvit, liha, kana, kananmunat ja pähkinät. Myös maito ja maitotuotteet
ovat tärkeitä proteiininlähteitä. Usein ihmiset saavat kuitenkin valtaosan
proteiinista erilaisista viljatuotteista, kuten leivästä ja pastasta. Kaikki
kasvikset sisältävät proteiinia, mutta tuoreissa hedelmissä proteiinien osuus
on melko alhainen. Proteiinien ravitsemuksellinen laatu määritellään niiden
sisältämien aminohappojen mukaan.
Proteiinien tarve vaihtelee yksilöllisesti, esimerkiksi iän
ja liikuntatottumusten mukaan. Proteiinien osuus työikäisten suomalaisten
energiansaannista on nykyisin 17 prosenttia. Naiset saavat ravinnosta proteiinia
keskimäärin 67 grammaa päivässä ja miehet 89 grammaa. Vanhukset tarvitsevat
keski-ikäisiä enemmän proteiineja eli 80–100 grammaa päivässä.
Rasvat jaetaan tyydyttyneisiin ja tyydyttymättömiin
rasvoihin. Mitä kovempi rasva on, sitä enemmän siinä on tyydyttyneitä
rasvahappoja. Kaikki pehmeät ja nestemäiset rasvat sisältävät runsaasti
tyydyttymättömiä rasvahappoja. Tyydyttyneitä rasvoja saadaan eläinkunnan
tuotteista ja tyydyttymättömiä rasvoja erityisesti kasviöljyistä. Rasvoissa on
energiaa kaksinkertainen määrä muihin energiaravintoaineisiin verrattuna.
Luonnostaan rasvapitoisia ruoka-aineita ovat eläinkunnan
tuotteet kuten liha, lihavalmisteet, maito ja maitovalmisteet sekä jotkut kalat
ja kananmuna. Eläinkunnan tuotteiden ja ravintorasvojen rasvapitoisuus
vaihtelee paljon. Liha- ja maitovalmisteita sekä ravintorasvoja on tarjolla
lähes rasvattomista runsasrasvaisiin.
Kasvikunnan raaka-aineet eivät sisällä merkittäviä määriä
rasvaa lukuun ottamatta avokadoa, manteleita, pähkinöitä ja siemeniä.
Kasvikunnan tuotteet eivät sisällä lainkaan kolesterolia.
Rasva muodostaa elimistössä sisäelinten ympärille niitä
suojaavan ja tukevan kerroksen. Se toimii myös lämmöneristeenä ja ylimääräisen
energian varastona. Rasvan mukana saadaan ruoasta myös välttämättömät
rasvahapot, linoli- ja alfalinoleenihapot (toimivat suojaravintoaineina), sekä
rasvaliukoiset vitamiinit.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan
aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla kokonaisrasvan osuus energiansaannista
tulisi olla 25-35 E%. Alle 2-vuotiailla suositus vaihtelee iän mukaan. Lisäksi
eri rasvahapoilla kuten monityydyttymättömillä rasvahapoilla,
cis-kertatyydyttämättömillä rasvahapoilla, transrasvahapoilla ja tyydyttyneillä
rasvahapoilla on omia saantisuosituksiaan.
Käsitteitä
Kolesteroli:
on steroideihin kuuluva tyydyttymätön, rengasrakenteinen,
veteen liukenematon kiteinen alkoholi, jota on välttämättömänä ihmisen ja
eläinten kaikissa kudoksissa, varsinkin rasvakudoksissa, hermoissa, maksassa ja
munuaisissa. Kaikki kudokset mutta ennen kaikkea maksa voivat tuottaa kolesterolia,
ja sitä voi saada myös ravinnosta, erityisesti kananmunasta, mädistä ja
maksasta, jotka luontaisesti sisältävät runsaasti kolesterolia. Kolesteroli on
keskeisesti eläinkunnan biokemiaan liittyvä aine, kasvikunnassa sitä ei
esiinny.
Ravintokuitu:
Ravintokuidulla eli imeytymättömillä hiilihydraateilla
tarkoitetaan kasveista saatavia suurimolekyylisiä hiilihydraatteja, jotka eivät
sula ihmisen ruoansulatuksessa. Toisaalta eräät kasvinsyöjänisäkkäät
hyödyntävät kuituja energiana pötsisienten avulla. Veteen liukenemattomia
kuituja, joita ovat selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini, saadaan pääosin
viljavalmisteista. Nämä kuidut lisäävät ulostemassaa ja nopeuttavat sen
kulkemisnopeutta elimistössä, joten ne parantavat vatsan toimintaa ja hoitavat
ummetusta
Lisäaine:
Lisäaineita käytetään elintarvikkeissa parantamaan muun
muassa niiden säilyvyyttä, makua, väriä, rakennetta tai muuta ominaisuutta.
Lisäaineilla ei saa peittää elintarvikkeessa olevaa virhettä.
Ravitsemuksellinen lisä:
tarkoittaa elintarvikevalmistetta, joka on ravintoaineen tai
fysiologisesti vaikuttavan aineen tiivistetty lähde. Ravintolisät ovat usein
pillereitä, kapseleita tai yrttiuutteita, joista saa vitamiineja,
kivennäisaineita, kuitua tai rasvahappoja.
Vierasaine:
Vierailla aineilla elintarvikkeissa tarkoitetaan aineita,
jotka eivät ole elintarvikkeen valmistus- tai lisäaineita. Vieraat aineet
voivat tehdä elintarvikkeen ihmisen terveydelle vahingolliseksi tai
elintarvikkeeksi kelpaamattomaksi. Elintarvikkeissa esiintyville vieraille aineille
on asetettu sallitut enimmäismäärät, joita viranomaiset valvovat.
Oikein ravittu iho voi hyvin
1. Antioksidantit
Kaikilla vitamiineilla ja hivenaineilla on vaikutusta ihon
kuntoon. Antioksidantit, A-, C- ja E-vitamiinit, auttavat vähentämään auringon,
ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle
tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia vapaita radikaaleja.
A-vitamiinin on tutkimustenkin mukaan osoitettu olevan
merkittävä tekijä ihon hyvinvoinnille. Turvallisimmin A-vitamiinia saat
nauttimalla karotenoideja, A-vitamiinin esiasteita, sisältäviä ruokia, kuten
porkkanaa, vihreitä kasviksia, tomaattia, paprikaa, kurpitsaa ja meloneja.
C-vitamiini on tehokas antioksidantti ja välttämätön ihon
kollageenin muodostuksessa. C-vitamiinipitoiset hedelmät ja vihannekset
päivittäisessä ruokavaliossa ovat terveydelle muutenkin hyväksi. Appelsiinit,
greippi, papaijat, mansikat, kiivit, melonit sekä parsa- ja kukkakaalit
sisältävät C-vitamiinia runsaasti.
E-vitamiini hoitaa ihoa ja suojaa sitä ennenaikaiselta
vanhenemiselta. E-vitamiinipitoisia ruokia ovat kasviöljyt, pähkinät, siemenet,
oliivit, pinaatti ja parsa.
2. B2- ja B6-vitamiinit
Vesiliukoiset B-vitamiinit vaikuttavat ihon kuntoon monin
tavoin. B2-vitamiinin puute voi aiheuttaa sekaiholle tyypillisiä kuivia,
hilseileviä ja rasvaisia kohtia ihoon. Myös suupielien halkeilu voi johtua
B2-vitamiinin liian vähäisestä saannista.
B6-vitamiinin puute aiheuttaa rasvaisen, tulehtuneen ihon
tyypillisimmin nenän, kulmakarvojen ja hiusrajan tienoille. B2-vitamiinin
lisäksi myös B6-vitamiinin puute voi aiheuttaa suupielien halkeamia.
3. Sinkki ja seleeni
Hivenaineista sinkillä on merkittävä rooli ihon terveydelle.
Sitä tarvitaan kollageenin muodostuksessa, A-vitamiinin toiminnan tukena ja
iho-ongelmissa, kuten aknessa, ruusufinnin hoidossa ja psoriaasissa.
Seleeni on tärkeä antioksidantti, joka auttaa estämään ihon
ennenaikaista vanhenemista.
4. Valitse rasvat oikein
Sydän- ja nivelystävälliset omega-3-rasvahapot ovat myös
ihoystävällisiä. Tutkimustenkin mukaan omega-3-rasvoista voi olla apua auringon
aiheuttamien haittojen ehkäisyssä.
Omega-3-rasvahappoja saa runsaasti esimerkiksi kalasta,
pellavansiemenistä ja pähkinöistä. Huonoja rasvoja saadaan sen sijaan pika- ja
einesruoista ja eläinrasvoista.
5. Juo riittävästi vettä
Vettä tulisi juoda päivittäin ainakin 1,5-2 litraa. Vesi
puhdistaa, aktivoi aineenvaihduntaa ja lisää ihon elastisuutta. Alkoholin saa
ihon puolesta unohtaa!
6. Syö kokonaisvaltaisesti
Iho nauttii terveellisistä ja säännöllisistä
ruokailutottumuksista. Monipuolinen ruoka, tuoreet vihannekset, hedelmät ja
marjat sekä kokojyväviljatuotteet, rasvainen kala, pähkinät, siemenet ovat
kaikki hyvän ihonhoidon perusta. Lihan ja maitotuotteiden nauttimisessa kohtuus
on tärkeää!
Painonhallinta
Tavoitepainon voi laskea painoindeksin avulla:
Paino kiloina : pituus m x pituus m = painoindeksi
(kg · kg)/m = painoindeksi
Painoindeksit painon määritys
alle 20 alipaino
20-24,9 normaali paino
25-29,9 lievä ylipaino
30-34,9 merkittävä ylipaino
35-39,9 vaikea ylipaino
yli 40 sairaalloinen ylipaino
Ohjeita painonhallintaan
- Kasvikset ovat painonhallitsijan ruokavalion kulmakivi, sillä ne sisältävät vähän energiaa ja runsaasti kuitua. Puoli kiloa päivässä kasviksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä tavoite. Käytännössä se tarkoittaa kuutta kämmenen kokoista annosta. Tähän määrään pyrkimisen voi aloittaa maltillisesti lisäämällä yhden annoksen kasviksia nykyiseen päiväannokseen
- Säännöllinen ateriarytmi tukee painonhallintaa. Aterioiden tulisi jakautua tasaisesti pitkin päivää, jolloin ateriat ja välipalat nautittaisiin noin 3-4 tunnin välein. Jatkuvaa napostelua on hyvä välttää.
- Lautasmallin mukaan koottu ateria takaa, että saamme sopivassa suhteessa kaikkia eri ruoka-aineita. Jos ateriasi tuntuvat liian suurilta, kokeile pienempää lautasta - annoskoko pienenee huomaamatta.
- Alkoholissa on lähes yhtä paljon energiaa kuin rasvassa. Painonhallinnan kannalta alkoholijuomat ei ole suositeltavia, mutta kohtuullisesti käytettynä niistäkään ei tarvitse luopua kokonaan.
- Liikunta tukee painonpudotusta ja helpottaa painonhallintaa. Päivän liikunta-annos kertyy lähes huomaamatta, kun ottaa hyötyliikunnan osaksi arkea. Hyvä alkutavoite on 30 minuuttia reipasta liikuntaa päivittäin.
Lähteet:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti