Make Up



Ehostus: Värit ja valot

Mitä on valo? 

Valo on energian muoto joka syntyy materiassa ja koostuu aalloista. Valolla voi olla lyhyt tai pitkä aallonpituus. Valonlähde tuottaa normaalisti eri aallon pituista valoa – sanotaan, että sillä on valospektra. Määrätyt lamput antavat erikoisen paljon määrätyn väristä valoa esim. katuvalot, neonvalot, valodiodit. Valkoinen väri on monien eri värien sekoitus.

  • Valo on sähkömagneettisen spektrin ihmissilmällä nähtävä osa. 
  • Näkyvä valo asettuu noin aallonpituuksille 350–700 nanometriä (nm) ja taajuuksille 380–750 terahertsiä (THz). 
  • Ihmissilmä näkee parhaiten keltaista tai kellanvihreää valoa aallonpituudella 555 nm. 
  • Valoa lyhytaaltoisempaa säteilyä kutsutaan ultravioletiksi, ja pitempiaaltoista infrapunaksi. 
  • Valoaaltojen kolme perusominaisuutta ovat kirkkaus (eli amplitudi), väri (eli aallonpituus) ja polarisaatio (eli värähtelykulma). 


Mitä on värit? 

Väri on auringosta tai muusta valolähteestä tulevaa aaltomuotoista sähkömagneettista säteilyä eli valoa. Jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituus. Pisin aallonpituus on punaisella ja lyhin violetilla. Ihmiselle näkyvien värien ääripäiden lisäksi puhutaan infrapunaisesta, jonka aallon pituus on pitempi kuin näkyvä valo ja se voidaan tuntea lämpönä. Puhutaan myös ultravioletista, joka on lyhytaaltoisempaa kuin näkyvä valo. Ihminen aistii värin, kun valo heijastuu jostakin värillisestä kohteesta silmän verkkokalvolle.

  • Toisin kuin monet muut nisäkkäät, ihminen näkee maailman väreissä.
  • Eri ihmisten värien näkö- ja niiden erottamiskyky ovat erilaisia. Kaikilla on sama värien erotteluprosessi, jossa aivot tulkitsevat silmän kautta tulevan impulssin muuntaen sen väriksi.

 Värin havaitseminen perustuu kolmeen asiaan:
  1. valoon, joka on värin lähde
  2. kohteeseen, siihen, miten kohde vastaa väriin
  3. silmään, joka ottaa värin vastaan


Miksi ja miten valaistus vaikuttaa väreihin? 

Näkyvän valon aallonpituus on välillä 400−700 nm, ja tämän aallonpituusalueen eri osat vastaavat näkyvän valon spektrin eri värejä. 
Aistittu väri määräytyy valon aallonpituudesta tai, jos valo ei ole monokromaattista, sen fotonien energiajakaumasta eli spektristä. Väriä ei kuitenkaan pidä ajatella valon fysikaalisena ominaisuutena sillä sama väriaistimus voidaan saavuttaa monella erilaisella spektrillä. 


Värien aallonpituusalueet ovat suunnilleen
  • violetti 380−450 nm
  • sininen 450−490 nm
  • vihreä 490−560 nm
  • keltainen 560−590 nm
  • oranssi 590−630 nm
  • punainen 630−760 nm


Miten valaistus vaikuttaa meikin suunnitteluun/ valittaviin meikkeihin? 

Kun suunnitellaan meikkiä on otettava huomioon paikka ja aika. Värit näyttävät erilaisilta aamu- , keski- ja iltapäivällä, sillä valo muuttuu vuorokauden aikana. Esimerkiksi, jos suunnittelisin meikin illalla pidettävään juhlaan on otettava huomioon illan hämäryys ja juhla paikan valaistus. Iltameikin suositellaan olevan vaalea.

Minkälainen olisi hyvä meikkauspisteen valaistus? 

Meikki pitäisi suunnitella ja tehdä aina mahdollisimman luonnollisessa valossa, sillä silloin värit näkyvät oikeanlaisina. Päivänvalo ei kuitenkaan ole usein mahdollinen valaistus, joten paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen on lamppu jonka värilämpötila on 5000 -6500 kelvini. Sen spektristä löytyvät kaikki päivänvalon värit. Huonossa valaistuksessa tehty meikki ei näytä hyvältä muussa valaistuksessa.


Väriympyrä: mitä ovat päävärit, välivärit ja vastavärit? Mitkä ovat ns. kylmiä ja mitkä lämpimiä värejä? Mihin näitä tietoja tarvitaan, kun tehdään meikkejä?  

Päävärit (tai joskus nimellä perusvärit) ovat värjääviä aineita tai värivaloja, joiden värisävyjä ei saada aikaan sekoittamalla muita kyseisen värinmuodostusjärjestelmän sävyjä. Niinpä väriaineiden sekoittamisessa eli subtraktiivisessa, valoisuutta vähentävässä värinmuodostuksessa päävärejä ovat syaaninsininen (C = Cyan), magentanpunainen (M = Magenta) ja keltainen (Y = Yellow).

Välivärejä ovat pääväreistä sekoittuvat värit eli Vihreä, violetti ja oranssi.

Vastavärit ovat värejä joissa ei ole yhtään samaa väriä. Päävärin vastaväri on aina väliväri. 
  • Sininen & Oranssi
  • Punainen & Vihreä
  • Keltainen & violetti
Lämpimiä värejä ovat: punainen, oranssi ja keltainen
Kylmiä värejä ovat: violetti, sininen ja vihreä


Meikkaajan on työssään tunnettava värit ja värien sekoittuminen, rinnastukset ja ominaisuudet. Kun ymmärtää värejä tietää myös miten niitä käytetään ja mitkä värit sopivat kenellekin ja mihin tarkoitukseen. Esim. jos asiakas haluaa silmiä korostavan silmämeikin värit voidaan valita silmänvärin mukaan. Sinisilmäisen meikkiä saadaan korostettua, kun käytetään oranssin ja kullan sävyjä ja kylmän sävyiselle iholle sopii paremmin siniseen taittuva huulipuna, kuin oranssiin taittuva puna. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti