Kosmetiikka

Mikä on kosmeettinen valmiste?

Kosmeettisella valmisteella tarkoitetaan ainetta tai seosta, joka on tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien kanssa (iho, hiukset ja ihokarvat, kynnet, huulet ja ulkoiset sukupuolielimet) tai hampaiden ja suuontelon limakalvojen kanssa, tarkoituksena yksinomaan tai pääasiassa näiden osien puhdistaminen, tuoksun muuttaminen, niiden ulkonäön muuttaminen, niiden suojaaminen tai pitäminen hyvässä kunnossa tai hajujen poistaminen.

Kosmeettisia valmisteita ovat muun muassa:

  • ihovoiteet, -emulsiot, -vedet, -geelit ja -öljyt,
  • kasvonaamiot,
  • saippuat,
  • hajuvedet,
  • kylpy- ja suihkuvalmisteet,
  • ihokarvojen poistovalmisteet,
  • deodorantit ja antiperspirantit,
  • hiusvärit,
  • permanentti-, suoristus- ja kiinnitysaineet,
  • hiusten muotoilu-, puhdistus- ja hoitoainevalmisteet,
  • parranajovalmisteet (voiteet, vaahdot, vedet),
  • meikkaus- ja meikinpoistovalmisteet,
  • huulille tarkoitetut valmisteet,
  • hampaiden ja suun hoitovalmisteet,
  • kynsienhoitovalmisteet ja kynsilakat,
  • ulkoiseen intiimihygieniaan tarkoitetut valmisteet,
  • auringonsuojavalmisteet,
  • itseruskettavat valmisteet,
  • ihonvalkaisuvalmisteet ja
  • ryppyjenehkäisyvalmisteet.

Kosmeettiseksi valmisteeksi ei katsota ainetta tai seosta, joka on tarkoitettu nautittavaksi, hengitettäväksi, injektoitavaksi tai istutettavaksi ihmiskehoon. Esimerkiksi tatuoinnit ja kulmakarvojen, ripsirajojen tai huulten korostaminen kestopigmentoinilla eivät ole kosmetiikkaa.

Pakkausmerkinnät

Kosmetiikka-asetuksessa määrätään tuotteiden pakollisista pakkausmerkinnöistä. Pakkausmerkintöjen avulla annetaan kuluttajille tietoa tuotteiden ominaisuuksista. Ne helpottavat valintojen tekemistä. Kosmetiikkatuotteissa pitää olla seuraavat merkinnät:

vastuuhenkilön nimi ja osoite
alkuperämaa (jos tuote valmistettu yhteisön ulkopuolella)
sisällön määrä
säilyvyysaika, jos tuote säilyy enintään 30 kk
säilyvyys avaamisen jälkeen, jos tuote säilyy yli 30 kk
käyttöohjeet ja varoitukset
eränumero
tuotteen käyttötarkoitus
ainesosaluettelo.

Pakkauksissa ja ulkopäällyksissä voidaan käyttää kosmetiikka-asetuksen liitteen VII mukaisia symboleja säilyvyysajan merkitsemiseksi ja viittaamaan valmisteeseen liitettyihin tai kiinnitettyihin tietoihin.

Vähimmäissäilyvyysaika ilmaistaan tiimalasisymbolilla tai käyttämällä ilmaisua "parasta käytettynä ennen":


Jos kosmeettisen valmisteen vähimmäissäilyvyysaika on yli 30 kuukautta, vähimmäissäilyvyyden merkitseminen ei ole pakollista. Tällaisissa valmisteissa on oltava merkintä ajasta, jonka valmiste on turvallinen avaamisen jälkeen. Siihen käytetään seuraavanlaista symbolia (aika voidaan ilmaista kuukausina tai vuosina):



 Symboli, jolla viitataan valmisteeseen liitettyihin tai kiinnitettyihin tietoihin:

Ainesosien luettelo on ilmoitettava käyttöpäällyksessä ja/tai ulkopakkauksessa. Ainesosaluettelon edellä on oltava sana "ingredients".

Ainesosien tulee olla merkittynä pakkauksiin painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Siten se ainesosa, jota on eniten, on merkittävä ensimmäiseksi ainesosaluetteloon. Ainesosat, joita on alle yksi prosentti, voidaan merkitä missä järjestyksessä tahansa luettelon loppuun.

Kosmeettisen valmisteen ainesosa merkitään pakkauksiin pääsääntöisesti yhteisen nimistön, ns. INCI-nimien (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) mukaan. Yhteinen nimistö mahdollistaa sen, että kaikissa jäsenvaltioissa aineet voidaan tunnistaa samalla nimellä. Siten kuluttajat voivat helposti havaita ne aineet, joita heitä on neuvottu välttämään (esimerkiksi allergian vuoksi) riippumatta siitä, missä Euroopan maassa he kosmeettisia valmisteita ostavat.

Luonnonkosmetiikka

Mitä se on
Luonnonkosmetiikka tarkoittaa ihonhoitotuotteita ja kosmetiikkaa, jonka lähtökohtana on, että siihen käytetyt raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän haitallisia niin ihmiselle kuin luonnolle, jonka vuoksi tiettyjä kemikaaleja ei käytetä. Tätä säädellään sertifikaateilla. Myös termejä orgaaninen kosmetiikka tai luomukosmetiikka saatetaan käyttää.

Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden tulee olla muun muassa luonnonöljyjä ja -vahoja, hajusteiden, väri- ja säilöntäaineiden tulee olla luonnosta peräisin. 

Mistä tunnistat luonnon kosmetiikan
Aidossa luonnonkosmetiikassa ei käytetä synteettisiä ainesosia, kuten parabeenejä tai silikonia. Toisaalta, jos purkin kyljessä lukee "parabeeniton ja silikooniton (SLS)", se ei vielä tee tuotteesta luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikassa kaikki ainesosat ovat sellaisia, jotka esiintyvät luonnossa.  Raaka-aineiden alkuperä pystytään jäljittämään ja tuotteen koko elinkaari on ekologinen, pakkauksia myöden. Luonnonkosmetiikka on aina myös eläinkokeetonta. Helpoiten kuluttaja tunnistaa aidon luonnonkosmetiikan siitä, että purkin kyljessä on jokin luonnonkosmettikan sertifikaatti. Tällaisia ovat mm. eurooppalaiset BDIH, NaTrue, EcoCert ja Soil Association.

Kriteerit
Tuotteiden raaka-aineiden ja tuotannon täytyy noudattaa jonkun riippumattoman sertifiointi-organisaation kriteereitä, jonka vuoksi usein puhutaankin sertifioidusta luonnonkosmetiikasta. 


Luonnonkosmetiikassa ei ole salittua käyttää esimerkiksi:
  • petrokemian tuotteita, kuten mineraaliöljy, parafiini, vaseliini
  • silikoniyhdisteitä (INCI-merkintä mm. dimethicone)
  • eläinrasvoja ja -proteiineja, kuten ihra, tali ja eläinperäinen kollageeni
  • säilöntäaineina esimerkiksi formaldehydiä, tai formaldehydin vapauttajia, triklosaania tai metyyli-isotiatsolinonia
  • parabeeneja, kuten metyyli-, propyyli-, butyyli-, etyyliparabeeni
  • synteettisiä väriaineita, kuten atsovärit
  • keinotekoisia hajusteita
  • säteilytettyjä tai geenimanipuloituja raaka-aineita
  • etoksyloitoja emulgaattoreita (PEG-, PPG-)



Sertifikaatit


Sertifioinnin ideana on varmistaa, että valmistajista riippumaton ulkopuolinen taho tarkastaa tuotteet valmistusaineiden ja -menetelmien osalta säännöllisesti. Näin kuluttaja ja tuotteiden loppukäyttäjä voi varmistua, että tuote täyttää luonnonkosmetiikalle asetetut vähimmäisvaatimukset. Sertifikaatit ovat myös valmistajan etu: sertifikaatti-logon ansiosta kuluttaja osaa valita luonnonkosmetiikan kriteerit täyttävän tuotteen.


BDIH

BDIH on saksalainen, vuonna 1951 perustettu sertifiointijärjestö, jonka BDIH-merkkiä on alettu kehittää vuodesta 2001. BDIH-merkittyjä tuotteita on noin 5 000. Raaka-aineiden on oltava valvotusti tuotettuja. Raaka-aineista 15 täytyy olla peräisin luomutuotannosta (mm. jojoba-, oliivi- ja soijaöljy). Englanninkielinen logo on saatavissa myös kansainvälisesti, ja sen valvonnasta ja markkinoinnista vastaa International Organic and Natural Cosmetics Corporation. Järjestö ei ole voittoa tavoittelematon.

BDIH-vaatimuksiin kuuluu, että tuotemerkki ei voi saada sertifikaattia, ellei sen tuotteista 60 % täytä sertifikaatin vaatimuksia.


Ecocert

Ecocert on Ranskassa vuonna 1992 perustettu organisaatio, joka on aloittanut kosmetiikan sertifioinnin vuonna 2002. Ecocert-logon saaminen ei ole yhtä tiukkaa kuin BDIH-logon: Valmistaja voi saada logon, vaikka sen tuotteista vain yksi tai muutama läpäisisi sertifikaatin vaatimukset. Ecocert-merkintä on kansainvälisesti saatavilla. Järjestö ei ole voittoa tavoittelematon.


Cosmebio

Ranskalaisen Cosmebion merkinnät ovat sininen Charte Cosmebio-Cosmetique ECO tai vihreä Charte Cosmebio-Cosmetique BIO -merkintä, jotka pohjautuvat Ecocertin vaatimuksiin. BIO-merkin vaatimuksia ovat: vähintään 95 % tuotteen raaka-aineista on peräisin luonnosta ja vähintään 95 % kasviraaka-aineista on luomuviljeltyjä, ja tuotteen kaikista raaka-aineista vähintään 10 % on luomuviljeltyjä. ECO-merkin vaatimuksia ovat: vähintään 95 % tuotteen raaka-aineista on peräisin luonnosta ja vähintään 50 % kasviraaka-aineista on luomuviljeltyjä, ja tuotteen kaikista raaka-aineista vähintään 5 % on luomuviljeltyjä. Sekä BIO- että ECO-merkityn tuotteen raaka-aineista korkeintaan 5 % saa olla synteettisiä.


Soil Association

Soil Association on brittiläinen luomumaatalousalan järjestö, joka sertifioi myös muita kuin kosmetiikkatuotteita, esimerkiksi tekstiilejä. Se myöntämä sertifikaatti on "Soil Association Organic Standard". Tuotetta voi kutsua luonnonmukaiseksi eli organic, jos 95 % ainesosista on luomutuotettuja. Vettä ei lasketa mukaan. Muuten tuotteeseen on merkitty, kuinka monta prosenttia se sisältää luomutuotettuja raaka-aineita. Joidenkin tuotteiden kohdalla prosenttiosuus ei voi olla kovin suuri, sillä esimerkiksi pesevät aineet eli tensidit voivat olla peräisin luonnosta mutta eivät luomutuotantoa.


Ecogarantie

Belgialainen, voittoa tavoittelematon Biogarantie-organisaatio aloitti toimintansa 1980-luvulla. Biogarantie-merkkiä myönnetään luonnonmukaisen maatalouden tuotteille, kuten elintarvikkeille, tekstiileille ja kukille. Organisaatio kehitti 2000-luvun alussa Ecogarantie-merkin kosmetiikalle ja puhdistusaineille. Kriteeristöön kuuluu muun muassa luomutuotanto, biohajoavuus ja myrkyttömyys vesieliöstölle. Merkin saamiseksi tutkimuksia suorittavat riippumattomat organisaatiot Certisys ja Integra.


AIAB

Italialainen AIAB on myös luomualan järjestö, joka aloitti kosmetiikan sertifioinnin vuonna 2005. AIAB-sääntöjen mukaan kasviraaka-aineiden täytyy olla luomutuotettuja, jos niitä on Italiassa saatavilla.


NaTrue

NaTrue on vuonna 2007 perustettu luonnonkosmetiikkayritysten yhteenliittymä, jonka NaTrue-merkkiä voivat kaikki luonnonkosmetiikan valmistajat hakea. NaTrue-järjestö on voittoa tavoittelematon ja sen kriteeristö ovat julkisesti saatavilla.

NaTrue-merkki sisältää kolme, tähdillä merkittyä tasoa: Yksi tähti merkitsee luonnonkosmetiikkaa, kaksi tähteä luonnonkosmetiikkaa, joka sisältää luomulaatuisia aineita ja kolme tähteä luomukosmetiikkaa. Vettä ei lasketa mukaan raaka-aineiden kokonaismäärään.


Lähteet:
  • http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_turvallisuus_ja_lainsaadanto/pakkausmerkinnat/
  • http://www.tukes.fi/kosmetiikka
  • http://www.biodelly.com/Luonnonkosmetiikka
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Luonnonkosmetiikka


Kasvojen ihonhoitotuotteet
  • Tuotteet tulee valita aina ihotyypille sopivaksi

SILMÄMEIKINPOISTOTUOTTEET
  • Nesteet, geelit, öljyt, voidemaiset…
  • Tuotteen valinnassa tärkeintä
  • poistetaanko vedenkestävää vai
  • vesiliukoista meikkiä
  • Huulimeikki

PUHDISTUSTUOTTEET
  • Puhdistetaan kasvoilta ja kaulalta meikki, saasteet, pöly, lika ja ihon omat eritteet
  • Emulsio, geeli, öljy, voide…
  • Tavallista saippuaa ei koskaan kasvoille !
  • Geelimäiset parempia rasvaisemmalle iholle, emulsiot ja öljyt kuivemmalle
  • Ei imeydy ihoon
  • Valintaan vaikuttaa paitsi ihotyyppi, myös meikinkäyttötottumukset ja mieltymykset
  • Levitetään iholle, emulgoidaan vedellä ja poistetaan vedellä, kasvosienillä tai vanulla

KASVOVEDET
  • Viimeistelevät ihon puhdistuksen, virkistävät ja hoitavat ihoa
  • Palauttavat ihon pH:n
  • Nesteenä, suihkeena
  • Kuuluu erottamattomasti puhdistustuotteen kanssa yhteen

KUORINNAT
  • Vaikuttavat ihon sarveiskerrokseen, poistavat ihon pinnalta kuollutta sarveissolukkoa
  • Kemiallis-mekaaninen tai mekaaninen toimenpide
  • Keratolyyttiset eli keratiinia liuottavat aineet turvottavat ja pehmittävät sarveissolukerrosta  mekaaninen ainesosa irrottaa solukon
  • Jauheet, voiteet, geelit, saippuat…
  • Kosmetologilla käytössä kuorivia laitteita
Kuorinta valmistaa ihon seuraaviin hoitovaiheisiin:
  • Ihon pinta pehmenee, silenee, väri kirkastuu, aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuu, solutoiminta vilkastuu
  • Ihotyypin mukaan; rasvainen ja sekaiho 3-4 kertaa kuukaudessa, normaali iho pari kertaa kuukaudessa ja kuiva iho kerran kuukaudessa
  • Levitetään iholle, annetaan hetki vaikuttaa, kitkataan kevyesti kostutetuin sormin, poistetaan vedellä ja viimeistellään kasvovedellä
  • Ei silmänympärysiholle
  • Kontra-indikaatiot (vasta-aiheet): tulehtunut iho, erittäin herkkä iho, voimakkaasti couperoottinen iho, rikkoontunut iho, jotkin ihosairaudet

NAAMIOT
  • Ihotyypin mukaan hoitamaan, tukemaan ja täydentämään muita hoitotavoitteita
  • Kovettuvat, voidemaiset, jauheet…
  • Rauhoittavat, kosteuttavat, kiinteyttävät, puhdistavat, elvyttävät riippuen tuotteen sisältämistä ainesosista
  • Esim. kerran viikossa
  • Levitetään puhdistetulle (+kuoritulle) iholle, annetaan vaikuttaa 10 -20 min, poistetaan ja viimeistellään kasvovedellä

VOITEET
  • Kosteuttamaan, pehmittämään, suojaamaan, hoitamaan
  • Päivävoiteet
  • Yövoiteet
  • Kosteusvoiteet
  • Ulkoiluvoiteet
  • 24-h voiteet
  • Kuurivoiteet
  • Suojavoiteet

SILMÄNYMRÄRYSTUOTTEET
  • Hoitavat ja suojaavat ohutta ja herkkää ihoa
  • Voidaan käyttää myös huulien hoitoon
  • Käyttö tulisi aloittaa viimeistään silloin kun aloittaa meikkaamisen
  • Voiteet parempia kuivuuteen
  • Geelit turpoaville silmänympäryksille
  • Tärkeätä oikea käyttö; määrä ja alue

ERIKOISTUOTTEET
  • Kaulavoiteet; kuuriluontoisesti, voimakkaita
  • Huulivoiteet
  • Couperosavoiteet
  • Ampullit, seerumit, tehotipat; hoitavia ainesosia tiivistetyssä muodossa, käytetään usein kuuriluontoisesti
  • Paikallistuotteet; finnipuikot yms.

Mirkka Sahlstedtin esitysmateriaali ihonhoitotuotteista 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti